Tentoonstellingen

EXPO september 2018 – begin 2019

AAN ZEE

Piet Mondriaan, Jan Toorop, Jacoba Van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig kwamen naar Zeeland om er te probeerden de mystiek van de bomen, de torens, kerken, duinen, het strand, de zee en de mensen te vangen. Een bijzondere toevoeging aan de tentoonstelling is verzorgd door de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren. Het museum vroeg hem in de voetsporen te treden van de kunstenaars en af te reizen naar Walcheren. Het resultaat is de prachtige fotoserie Terre / Mer.

Gemeentemuseum, Den Haag, tot 28/11

KUNST EN TEGENCULTUUR 1967–1970

De grote tentoonstelling ‘Amsterdam Magisch Centrum’ toont hoe kunstenaars zich in die tijd verzetten tegen de gevestigde orde en op zoek gingen naar nieuwe podia; op straat, in tijdschriften of op tv. Het idee wordt belangrijker dan de (traditionele) vorm – kunst kan ook een gebeurtenis zijn, een ingreep in de stad of een televisieprogramma als Hoepla. Humor en ironie zijn geliefde middelen om de gevestigde orde en de hoge, verheven kunst mee te bespotten.                                                  

Stedelijk Museum, Amsterdam, t.e.m. 6/1/19

TURNER PRIZE 2018

Werk van de vier genomineerde kunstenaars Forensic Architecture, Naeem Mohaiemen, Charlotte Prodger en Luke Willis Thompson.                                                                  

Tate Britain, Londen, tot 6/1/19

DOING THE DOCUMENT. FOTO’S VAN DIANE ARBUS TOT PIET ZWART

Waar eindigt het document en begint het artistieke gebaar? Dit is een vraag die altijd al is besproken in de geschiedenis van de fotografie. Zoals de titel verraadt, neemt de tentoonstelling opzettelijk afstand van de vermeende tegenstelling tussen het creatieve en  documentaire.                                                         

Museum Ludwig, Keulen, t.e.m. 6/1/19

 

 

CLASSIC BEAUTIES

De collectie neoclassicisme van de Hermitage telt echte schatten, waaronder acht sculpturen van Antonio Canova.

Hermitage, Amsterdam, t.e.m. 13/1/19

RHAPSODY IN BLUE

Als een verhalend gedicht in verschillende schakeringen blauw worden tientallen werken uit de collectie van Voorlinden samen getoond in de kabinetten, wars van elke categorisering in chronologie, stromingen, stijlen of discipline.                                        

Museum Voorlinden, Wassenaar, t.e.m. 31/3/19

RENE DANIELS

 Ondanks het feit dat René Daniëls’ carrière in 1987 abrupt werd afgebroken door een hersenbloeding, bekleedt deze kunstenaar een belangrijke plaats in de hedendaagse kunstgeschiedenis. De tentoonstelling verkent het verschijnsel déjà vu en de relatie tussen waarneming en geheugen. Daniëls originele beeldtaal werd bepaald door motieven die zich in voortdurend wisselende vormen voordoen volgens een associatieve droomlogica.

Wiels, Brussel, t.e.m. 6/1/19

MASAHISA FUKASE

Grootschalig retrospectief met originele prints van de Japanse fotograaf. Behalve de toonaangevende serie Ravens, waarmee Fukase wereldberoemd werd, bevat de tentoonstelling belangrijke fotoreeksen, publicaties en documentatiemateriaal, daterend van begin jaren 60 tot 1992. Fukase was een van de meest radicale en experimentele fotografen van de naoorlogse generatie in Japan.                                             

FOAM, Amsterdam, t.e.m. 12/12

CINDY WRIGHT / DEAD POETRY

In de fotorealistische schilderijen van Cindy Wright zijn verval en vergankelijkheid het leidmotief.

Kasteel van Gaasbeek, t.e.m. 4/11

 

 

PURE RUBENS

De tentoonstelling ‘Pure Rubens’ toont het grootste overzicht van Rubens’ olieverfschetsen dat in de afgelopen 65 jaar is getoond. Ze tonen de hand van de meester in al zijn facetten en verraden zijn temperament: gretig, levendig, overvloedig.

Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, t.e.m. 13/1/19

HUGO CLAUS

Met ‘Hugo Claus, Con amore’ toont de Kunsthal, tien jaar na zijn dood, de Belgische grootmeester Hugo Claus in al zijn facetten: dichter, schrijver, schilder, theatermaker, filmregisseur, sociaal bewogen kunstenaar en ‘listig spelletjesspeler’. De tentoonstelling is samengesteld door filmmaker, auteur en bewonderaar Marc Didden, “niet óver Claus, maar vóór Claus”.

Kunsthal, Rotterdam, t.e.m. 16/12

FRANZ WEST

De Oostenrijkse kunstenaar Franz West zag zijn beelden voortdurend in verandering, afhankelijk van de plaats en de manier waarop ze werden getoond. Afhankelijk ook van wat de kijker (participant) ermee doet. Zijn ‘Passstücke’ sinds 1973 zijn abstracte beschilderde sculpturen in allerlei vormen van plaaster, papier-maché en polyester. Pompidou geeft een volledige retrospectieve van zijn oeuvre, inclusief zijn tekeningen.

Centre Pompidou, Parijs, t.e.m. 10/12

PAUL MPAGI SEPUYA

Sepuya gaat in zijn tentoonstelling Double Enclosure de dialoog aan met zichzelf als kunstenaar, zijn onderwerpen en de toeschouwer. Hij becommentarieert het medium van fotografie als constructie van verlangen: het verlangen om dingen vast te leggen, te kijken, aan te raken en te bewaren.                                                                                    

FOAM, Amsterdam, t.e.m. 18/11

CHRISTIAN MARCLAY: THE CLOCK

Machtige epische filminstallatie die een meditatie over de tijd afdwingt. The Clock won zeven jaar geleden de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië en is door de jaren in diverse wereldsteden te zien geweest. Nu in Londen, de stad waar de tijd elke dag begint.                                                                                

 Tate Modern, Londen, t.e.m. 20/1/19

ANNE & PATRICK POIRIER

Geboren in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog brengen ze sinds 1969 archeologische vindplaatsen in kaart, van het oude Rome, tot Angor Wat in Cambodja en Los Angeles, een moderne metropool die tijdens hun verblijf net getroffen was door een aardbeving. Ter plekke maken ze foto’s en notities en verzamelen ze overblijfselen en planten. Al dit materiaal vormt de basis voor maquettes, fotoseries en werken op papier.

De Pont, Tilburg, t.e.m. 3/2/19

NIKI DE SAINT PHALLE

De eerste Belgische overzichtstentoonstelling van deze Franse kunstenares, bekend van haar kleurige nana’s. De tentoonstelling geeft een overzicht van haar kunst en de verschillende transformaties van haar werk in termen van stijl en materiaal. Verder belicht ze de dingen die haar voortdurend bezighielden, zoals sociopolitieke onderwerpen, woede, geweld, mythologie, sprookjes en vrouwelijkheid.                                 

Bam, Mons, t.e.m. 13/1/19

RENZO PIANO

 

Het Centre Pompidou in Parijs, The Shard (scherf) in Londen, de New York Times Building…, de architectuur van Renzo Piano heeft steden over de hele wereld verrijkt. Deze tentoonstelling volgt de carrière van Piano, van de invloed van zijn Genuese afkomst, naast vriend en medewerker Richard Rogers, tot lopende projecten die nog in de maak zijn.                                                      

Royal Academy, Londen, t.e.m. 20/1/19

GABRIELE MÜNTER

Münter was een van de vrouwen die een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van het modernisme. Lange tijd was zij de levensgezellin van Kandinsky, maar zij is vooral een centrale figuur in het Duits expressionisme en Der Blaue Reiter. Overzicht met meer dan 120 schilderijen.

Museum Ludwig, Keulen, t.e.m. 13/1/19

 

 

CAS OORTHUYS

Cas Oorthuys’ oeuvre kan zich meten aan internationale namen als Werner Bischof en Robert Doisneau. Zijn foto’s geven een indringend beeld van de gevolgen van de oorlog en de Hongerwinter. Na de oorlog verandert Oorthuys’ visie op de functie van fotografie en gebruikt hij het medium hoofdzakelijk vanuit een vorm van ‘human interest’.

Nederlands Fotomuseum, Rotterdam, t.e.m. 13/1/19

MIDDLE GATE II

Middle Gate II – Het verhaal van Dimpna is samengesteld uit de collectie van het Muhka als vervolg op de tentoonstelling van Jan Hoet in 2013. De tentoonstelling op vier locaties in Geel is opgebouwd rond vier thema’s die gelinkt zijn aan de heilige Dimpna: migratie, waanzin, spiritualiteit en (seksueel) geweld.                                               

Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst, Gasthuismuseum, Sint-Dimpnakerk en De Halle, Geel, t.e.m. 4/11

PICASSO, BLEU ET ROSE

Uitzonderlijk overzicht van de melancholische blauwe en roze periode van Picasso toen hij tussen 1900 en 1906 in Parijs begon te werken.                                                                     

Musée d’Orsay, Parijs, t.e.m. 6/1/19

BEYOND KLIMT

Wat volgde er na Klimt in het grondig hertekend Centraal-Europa van 1914 tot 1938 ? Een vloot avant-gardebewegingen die Bozar in 80 werken in kaart brengt. Werk van Gustav Klimt, Josef Capek, Egon Schiele, Oskar Kokoschka, László Moholy-Nagy en 75 andere kunstenaars.

Bozar, Brussel, t.e.m. 20/1/19

CARAVAGGIO IN ROME

Dertig werken, waarvan tien van Caravaggio zelf, tonen hoe deze meester een avant-garde op zich vormde.

Musée Jacquemart-André, Parijs, t.e.m.28/1/19

RAOUL DE KEYSER

Een overzichtstentoonstelling in 100 schilderijen en een 50-tal aquarellen en tekeningen van het poëtisch oeuvre dat pendelt tussen abstractie en herkenbaarheid.

S.M.A.K., Gent, t.e.m. 27/1/19

 

 

GIACOMETTI-CHADWICK

De beelden van Alberto Giacometti (1901-1966) en Lynn Chadwick (1914-2003) belichamen de toestand van ontluistering en angst in Europa tijdens de jaren van de Koude Oorlog. De tentoonstelling omvat meer dan 150 werken. Voor het eerst is het werk van Giacometti en Chadwick zo nadrukkelijk samengebracht.                                       

Museum de Fundatie, Zwolle, t.e.m. 6/1/19

DE LINE UP

Pen, potlood, krijt en stift blijven krachtige wapens voor de verbeelding. In De Line Up ligt de nadruk op het tekenen als handeling. Het gaat dus niet zozeer om het resultaat – het beeld – maar meer om hoe er getekend wordt – de werkwijze, het proces van tekenen. Een grootse tentoonstelling over tekenen van 1950 tot nu met zowel werk van jonge en beginnende als van ervaren en gearriveerde kunstenaars.

Centraal Museum, Utrecht, t.e.m. 18/11

100 JAAR KINETISCHE KUNST

De tentoonstelling ‘Actie <-> Reactie’ presenteert een indrukwekkend historisch overzicht van kinetische kunst, de kunststroming waarin licht en beweging centraal staan. Van de pioniers over Zero tot jongere generaties.                                                                

Kunsthal Rotterdam, t.e.m. 20/1/19

RESISTANCE

Contestatie en verzet vormen vaak de motor van kunst. In het kader van 2018, jaar van de Contestatie, viert de Stad Brussel de vijftigste verjaardag van 1968. Een dialoog tussen historische werken van 1968 en eigentijdse creaties van Belgische en internationale kunstenaars.

De Centrale, Brussel, t.e.m. 27/1/19

TONY LE DUC – COKERYEN

Foodfotograaf Tony Le Duc gaat in dialoog met de markttaferelen en stillevens van Frans Snijders en tijdgenoten.

Snijders & Rockoxhuis, Antwerpen, t.e.m. 13/1/19

ALEXEJ VON JAWLENSKY

De van oorsprong Russische kunstenaar ontwikkelt zich in München tot één van de belangrijkste Duitse expressionisten. Gemeentemuseum Den Haag presenteert Jawlensky’s rijke oeuvre van landschappen, stillevens en portretten in een groot overzicht waarbij de nadruk ligt op de invloed van zijn spirituele beleving.

Gemeentemuseum, Den Haag, t.e.m. 27/1/19

RENÉ HEYVAERT

Na een korte loopbaan als architect koos René Heyvaert (1929-1984) voor een kunstenaarscarrière. Heyvaerts oeuvre is divers, maar hij is vooral gekend voor zijn werk met gevonden voorwerpen die hij met minimale ingrepen een nieuwe invulling gaf. Museum M bracht een honderdtal werken samen, aangevuld met een unieke focus op zijn praktijk als architect.

Museum M, Leuven, t.e.m. 10/2/19

MANTEGNA & BELLINI

Voor het eerst een overzichtstentoonstelling gewijd aan twee schilders die zwagers van elkaar waren en samen de renaissanceschilderkunst een beslissende wending hebben gegeven.

National Gallery, Londen, 1/10 t.e.m. 27/1/19

DICHTER BIJ BREUGHEL

Het Kunsthistorisches Museum in Wenen bezit ’s werelds grootste collectie van Bruegelschilderijen. Het is dan ook de uitgelezen plek voor een retrospectieve, als opmaat voor het Bruegeljaar 2019. Van de 43 schilderijen die we van Pieter Bruegel kennen, zullen er dertig te zien zijn. Ze worden aangevuld met 35 prenten en een dertigtal tekeningen. Een zeldzaam complete tentoonstelling over Pieter Breughel de Oude.                                                                 

Kunsthistorisches Museum,Wenen, 2/10 t.e.m.13/1/19

 

 

BASQUIAT & SCHIELE

Tussen de twee kunstenaars zijn mooie overeenkomsten en tegenstellingen te vinden. Ze overleden bijvoorbeeld allebei op een leeftijd van 28 jaar en zijn allebei een product van roerige tijden in de wereldsteden New York en Wenen.

Fondation Louis Vuitton, Parijs, 3/10 t.e.m. 14/1/19

BERLIN 1910-1932

Berlijn groeide tijdens het interbellum uit tot een artistieke broedplaats. Met werk van Otto Dix, Erst Ludwig Kirchner, Kazimir Malevich, Aleksandr Rodchenko, Max Beckmann, George Grosz, Hannah Höch… zoomt deze expo vooral in op de sociale, politieke en technologische veranderingen in de metropool.                                              

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Brussel, 5/10 t.e.m. 27/1/19

LEONARDO DA VINCI

De eerste grote Nederlandse tentoonstelling van tekeningen van Da Vinci. Met zo’n 30 tekeningen van de meester en evenveel werken van tijdgenoten.                                     

Teylers Museum, Haarlem, 5/10 t.e.m. 6/1/19

JAMES LEE BYARS

De nomadische performance- en installatiekunstenaar James Lee Byars (Detroit 1932 – Caïro 1997) provoceerde de naoorlogse kunstwereld met een poëtische houding geleid door drie motieven: de vraag, perfectie en dood.                                         

Muhka, Antwerpen, 5/10 t.e.m. 20/1/19

CAO FEI

De Chinese kunstenares wordt beschouwd als een pionier van een generatie kunstenaars voor wie digitale media en netwerktechnologie slechts aspecten van het dagelijks leven zijn. Deze eerste grote solotentoonstelling in Duitsland van de werken van Cao Fei omvat video’s, foto’s,multimedia-installaties en tekeningen.

Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen K21, Düsseldorf, 6/10 t.e.m. 13/1/19

 

 

ANNI ALBERS

Anni Albers nam deel aan de weefworkshop van het Bauhaus en maakte van textiel haar belangrijkste expressievorm. Ze inspireerde en liet zich inspireren door haar kunstenaarstijdgenoten, waaronder haar leraar Paul Klee, en haar man Josef Albers.

Tate Modern, Londen, 11/10 t.e.m. 27/1/19

HET KIND ALS INSPIRATIEBRON VOOR COBRA EN KUNST VAN NU

“Een Ontembare Kracht” is een grootschalige kunsttentoonstelling waarin het Cobra Museum de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen toont, onderzoekt en kritische vragen stelt bij de mythes hierover.                                                                                           

Cobra Museum, Amstelveen, 6/10 t.e.m. 17/2/19

PEINDRE LA NUIT

De nacht die transformeert, in een roes brengt of onthecht: ze komt tot leven met een 100-tal werken van Brassaï tot Gerhard Richter.

Centre Pompidou-Metz, 13/10 t.e.m. 15/4/19

 

 

FRANS HALS EN DE MODERNEN

Precies 150 jaar geleden werd Frans Hals herontdekt als modern idool. Hij werd bewonderd en zelfs aanbeden door laat 19e-eeuwse kunstenaars als Manet, Singer Sargent, Liebermann en Van Gogh. Zij probeerden zich zijn stijl eigen te maken.

Frans Hals Museum, Haarlem, 13/10 t.e.m. 10/2/19

GEO—DESIGN: ALIBABA

Geo-Design benadert design vanuit een onderzoekend perspectief en stelt een nieuwe vorm van onderzoek voor naar de sociale, economische, geografische en geopolitieke krachten die het werk van ontwerpers van vandaag bepalen. De eerste aflevering van GEO-DESIGN wil de vage contouren van een bedrijf genaamd Alibaba traceren, mogelijk het beste bekend als ‘s werelds grootste virtuele winkelcentrum.

Van Abbemuseum, Eindhoven, 13/10 t.e.m. 11/11

 

 

STEPHAN VANFLETEREN

In de tentoonstelling ‘Surf Tribe’ legt de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren een cultuur bloot waarin een diep respect voor de oceaan overheerst. Vanfleteren kijkt voorbij de traditionele surfspots van Californië en Hawaï en gaat over de hele wereld op zoek naar mensen die leven op plekken waar de oceaan het land raakt.

Kunsthal, Rotterdam, 13/10 t.e.m. 13/1/19

 

DOROTHEA LANGE

Haar ‘Migrant Mother’, gemaakt tijdens de Californische depressie, is één van de iconische beelden van menselijke ellende. In 100 beelden wordt de emotionele kracht en documentaire waarde van haar fotografisch oeuvre getoond.                                                                            

 Jeu de Paume, Parijs, 16/10 t.e.m.27/1/19

ANA MENDIETA

De tentoonstelling is de eerste museumtentoonstelling gewijd aan het filmwerk van de productieve en innovatieve Cubaans-Amerikaanse kunstenares (Havana, 1948 – New York, 1985). Terugkerende thema’s die zij in haar films onderzocht zijn geheugen, geschiedenis, cultuur, ritueel en het verstrijken van de tijd.                                           

Jeu de Paume, Parijs, 16/10 t.e.m.27/1/19

DE NIEUWE MORGEN

Zestig Vlaamse meesterwerken uit de periode tussen 1890 en 1930 tonen het traject dat voert dat voert van het impressionisme over het symbolisme tot het veelbesproken (Vlaams) expressionisme. Met werk van Ensor, Permeke, Frits Van den Berghe, Gust De Smet…                                                                                                                         

Museum van Deinze en de Leiestreek, Deinze, 20/10 t.e.m. 27/1/19

DE DAMES VAN DE BAROK

Vijftig werken belichten de cruciale rol van de vrouw in de Italiaanse schilderkunst van 1580 tot 1680. Spilfiguur is Artemisia Gentileschi.                                                                           

MSK, Gent, 20/10 t.e.m. 20/1/19

 

 

PRIKKELS. TUSSEN PIJN EN PASSIE

Prikkels -Tussen pijn en passie haakt in op het debat over de plaats van het individu in zijn razende of juist desolate omgeving en verkent op cultuurhistorische en artistieke wijze de balans tussen de overdaad en het tekort aan impulsen.              

Museum Dr. Guislain, Gent, 20/10 t.e.m. 26/5/19

EDWARD BURNE-JONES

Etherische vrouwelijke figuren voeren de hoofdtoon in de werken van deze prerafaëlietische schilder. Burne-Jones liet zich inspireren door de Italiaanse vroegrenaissance, Griekse mythologie en Keltische legenden.                                                        

Tate Britain, Londen, 24/10 t.e.m. 24/2/19

BIEKE DEPOORTER

Deze Belgische fotografe is het jongste lid uit de Magnumfamilie. Vanaf 2011 legde zij het dagelijks leven in Egypte vast in intieme, pakkende portretten van mensen bij wie ze logeerde.

FOMU, Antwerpen, 26/10 t.e.m. 10/2/19

ANN VERONICA JANSSENS

Licht, kleur en ruimte zijn de basismaterialen van Ann Veronica Janssens (Folkestone, 1956). Met deze ongrijpbare fenomenen creëert ze ‘beelden’ die het onzichtbare zichtbaar maken. Architectuur is van nature statisch, terwijl licht en kleur veranderlijk zijn. Dat is wat Janssens onderzoekt, waarmee zij experimenteert en mensen en dingen in beweging brengt. Haar werk is gebaseerd op zintuiglijke waarneming en vraagt een actieve betrokkenheid van de toeschouwer.                                          

De Pont, Tilburg, 10/11 t.e.m. 31/3/19

THE PHOTOGRAPHIC II

Signal or Noise – The Photographic II verkent de camera als een metafoor voor het menselijke bestaan. Deze tentoonstelling brengt een internationale selectie kunstenaars die ‘het fotografische’ heroriënteren als artistiek veld van onderzoek en experiment.

SMAK, Gent, 10/11 t.e.m. 10/2/19

 

 

JEAN COCTEAU – METAMORPHOSIS

Jean Cocteau behoort tot de belangrijkste Franse kunstenaars en ontwerpers van de twintigste eeuw. Zijn opmerkelijk publiek leve speelde zich af in de nabijheid van beroemdheden als Guillaume Apollinaire, Coco Chanel, Sergei Diaghilev, Edith Piaf en Picasso. Cocteau uitte zich in bijna alle artistieke media: van poëzie en literatuur, beeldende kunst en vormgeving tot theater en film. Cocteau’s leven en werk kenden een voortdurende metamorfose.

Design Museum, Den Bosch, 10/11 t.e.m. 10/3/19

EMIL SCHUMACHER

Emil Schumacher behoort tot de meest gevierde protagonisten van de naoorlogse Duitse abstractie die streefde naar de bevrijding van kleur, vorm, lijn en motief. Deze informele kunst zocht de spontane handeling van het schilderen op. Schumacher experimenteerde met het invoegen van extra materialen als zand, tin en teer in zijn schilderijen.

Museum Küppersmühle, Duisburg, 15/11 t.e.m. 10/3/19

INCA DRESS CODE

Met kleurrijk textiel drukten de Inca’s macht en identiteit uit. De tentoonstelling is opgebouwd uit de roemrijke eigen collectie van het Museum Kunst & Geschiedenis, de collectie van Dora Janssen en privéverzamelingen.                                                                     

Museum Kunst & Geschiedenis, 23/11 t.e.m. 24/3/19

CULTURAL THREADS

De tentoonstelling presenteert bijzonder werk waarin hedendaagse kunstenaars textiel als krachtig instrument gebruiken om hun ideeën te verbeelden over politiek-maatschappelijke vraagstukken. Zij verbinden textiel aan hun eigen zoektocht naar afkomst en identiteit in een steeds verder globaliserende wereld. Met o.a. Mary Sibande, Fiona Tan en Jennifer Tee.

Textielmuseum Tilburg, 24/11 t.e.m. 12/5/19

FRANÇOIS CURLET

In het voetspoor van Belgische conceptuele kunstenaars als Jef Geys en Marcel Broodthaers maakt François Curlet met gevoel voor humor en poëzie gebruik van technieken als omkering, imitatie en recyclage om het gebruiksvoorwerp in onze consumptiemaatschappij te onderzoeken.                                                                                          

MAC’s, Site du Grand-Hornu, Mons, 25/11 t.e.m. 10/3/19

 

 

DAVID LYNCH

Naast zijn beroemde filmische werken is David Lynch altijd actief gebleven als beeldend kunstenaar. De tentoonstelling presenteert het onderbelichte maar veelzijdige kunstenaarschap van Lynch in al haar facetten. Naast een selectie van zijn vroege korte films zullen er schilderijen, fotografie, werken op papier, (geluids)installaties en sculpturale werken te zien zijn.                                           

Bonnefantenmuseum Maastricht, 30/11 t.e.m. 28/4/19

AFRIKAMUSEUM

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika opent opnieuw de deuren na een renovatie van meer dan vier jaar. Het gebouw werd grondig onder handen genomen, maar ook de inhoud wordt aangepast met een kritische blik op het koloniaal verleden.                              

Afrikamuseum Tervuren, vanaf 8/12

FERNAND KHNOPFF

De meester van het Belgische symbolisme krijgt in Parijs zijn eerste expo sinds 40 jaar. Khnopff dromerige portretten en enigmatische schilderijen worden gepresenteerd in de context van het Europese fin de siècle, met werk van Gustave Moreau, Klimt en Von Stuck.

Petit Palais, Parijs, 11/12 t.e.m. 17/3/19

STAGE OF BEING

Stage of Being – vernoemd naar het gelijknamige schilderij van Robert Zandvliet – laat zien hoe kunstenaars door de tijd heen de mens met al zijn emoties en driften verbeelden. 45 werken in uiteenlopende disciplines zetten aan tot nadenken over wie we zijn, over onze relatie tot anderen en hoe wij worden herinnerd wanneer we er niet meer zijn.

Museum Voorlinden, Wassenaar, 9/12 t.e.m. 31/1/19