Op zoek naar info over de inschrijvingen?
KLIK HIER

IKO DE KUNSTACADEMIE

Info Grafiek

 

Vrije grafiek is een eeuwenoude kunstvorm die op de dag van vandaag nog altijd relevant is. Dat kan je in ons IKO-atelier zelf ervaren. We bieden er een hedendaagse opleiding in de grafische kunsten aan. De combinatie van traditionele en nieuwe recente druktechnieken biedt een uitgebreid gamma van mogelijkheden. Docenten en cursisten slaan de handen in mekaar om creatief en bevlogen te werken met de belangrijkste technieken zoals lithogra?e, zeefdruk, diepdruk, hoogdruk en digitale toepassingen.

In onze opleiding grafiek krijg je een degelijke technische basis. Dit combineren we met aandacht voor het creatieve onderzoeksproces waardoor je een persoonlijke visuele expressie ontwikkelt. Cursist en docent gaan samen op zoek naar een uitdrukkingsvorm die jouw persoonlijke interesses weerspiegelt en tegelijkertijd relevant is binnen de hedendaagse ontwikkelingen in de grafiek.

Iedereen is welkom in ons atelier: van absolute beginners tot mensen die al enige voorkennis hebben. Je werkt op je eigen ritme in een ontspannen sfeer zonder geldingsdrang. Onze docenten staan garant voor een degelijke technische en inhoudelijke begeleiding op maat van elke individuele cursist.

Non-toxisch

Ons atelier werkt met non-toxische materialen. De traditionele manier van werken met giftige producten is vervangen door een alternatief milieu- en mensvriendelijk systeem. Ook op dit vlak willen we de hedendaagse ontwikkelingen op de voet volgen.

 

Opleiding

Belangrijke elementen in deze opleiding zijn : tekenen, gevoel voor nuances, grijswaarden, de verhouding zwart-wit, ritme en compositie. In de eerste twee jaren leer je in gerichte opdrachten verschillende druktechnieken kennen. Daarbij ga je de waaier aan mogelijkheden binnen deze technieken verder onderzoeken. Daarna krijg je meer vrijheid in de uit te voeren opdrachten om zo je persoonlijke benadering te ontwikkelen. Experiment als onderzoeksmiddel wordt aangemoedigd.
In de hogere jaren stel je samen met je docent een jaarprogramma op dat een persoonlijke stempel krijgt. Ten slotte ligt de nadruk op het eindwerk. Dit eindproject respecteert technische kennis, persoonlijke keuzes, verrassende en eigenzinnige resultaten.

ATELIERMOMENTEN

Maandag
13.30u tot 17.00u
18.30u tot 22.00u
Dinsdag
13.30u tot 17.00u
18.30u tot 22.00u
Woensdag
18.30u tot 22.00u

Je volgt 8 lesuren per week gedurende 5 jaar en kiest 2 van de aangeboden ateliermomenten.

 

 

 

Wat heb je nodig bij aanvang?

De basis is in het atelier voorhanden.

Wat je reeds hebt volstaat meestal om te starten. Ander materiaal kan tijdens de duur van de opleiding aangekocht worden. Koop liefst vooraf nog geen nieuw materiaal om dure, foute of overbodige investeringen te vermijden. Wacht daarvoor beter tot na de eerste atelierdag waarop dat uitvoerig besproken wordt.